
MEMORANDUM 

 

 

TO: Lake Convention Planning Team Members 

 

FROM: Jeffrey A. Thornton PhD PH 

 

DATE: April 8, 2009 

 

SUBJECT: SUMMARY OF QUESTIONS SUBMITTED DURING THE 2009 LAKE DISTRICT 

COMMISSIONER TRAINING COURSE—MARCH 2009 

 

 

AUDITS: Are they simply arithmetic or does the auditor check timesheets, work done, etc? Does the 

auditor look over bids? 

 

§33.29(2), Stats., requires the board of commissioners to annually undertaken an audit of the financial 

transactions of the district, and submit the audit report to the annual meeting. This audit should 

conform to standard accounting procedures; however, Ch. 33, Stats., is silent on the procedure to be 

used. 

 

BANK STATEMENTS: Suggestion—Have the bank statements reconciled by someone other than the 

treasurer as an internal control measure.  

 

FISCAL YEAR: If the fiscal year chosen by the district is January 1, why can’t you have a June 15
th
 

meeting to adopt a new budget, as long as you have the previous year’s budget plus the year-to-date? 

 

This would be the earliest date at which an annual meeting could be held. It would require that the 

lake district accounts be finalized and up-to-date, copies of agenda and budget ready, and mailing 

done on June 1
st
 in order to meet the requirement under §33.30(2)(a), Stats., that “written notice [be] 

mailed at least 14 days in advance of the meeting….” 

 

FISCAL YEAR: How do you decide on a fiscal year? We are charging out annual need. What do you use 

for year expense? How often does a district need to be posted? 

 

BOARD MEETINGS: Other than the “public comment” line item on the agenda, are people in 

attendance, other than actual board members, allowed to interject or give opinion on items being 

discussed? 

 

Meetings of the Board of Commissioners are exactly that, meeting at which the elected and appointed 

members of the Board conduct the business of the Lake District. There is no requirement that 

electors and property owners or other persons be allowed to participate. Any participation by persons 

other than the Board is at the discretion of the Chairperson (§33.29(3)(a), Stats.). 

 

BOARD MEETINGS: Can the board chairperson issue “talking points” to the board in e-mail? 

 

The key issue in using electronic mail is avoiding “discussion” of issues under consideration by the 

Board. One District typically adds a caveat to any electronic mail transmissions stating that the 

transmission is a one-way communication and requesting that the recipient does not reply. One-way 

communications, as may be inferred from the term “talking points,” would be acceptable, provided 
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that any information distributed also be available to any members of the public requesting copies of 

such information; the same information should be formally entered into the record at the meeting. 

 

CLOSED MEETINGS: What are the limits? What are the requirements? 

 

All meetings should be open meetings. However, §19.85, Stats., provides for governmental bodies to 

move into a closed session for specific purposes. These purposes are limited to: (a) Deliberations 

concerning a case which was the subject of any judicial or quasi-judicial trial or hearing before that 

governmental body; (b) Consideration of dismissal, demotion, licensing or discipline of any public 

employee …[unless] the employee or person licensed requests that an open session be held; (c) 

Consideration of employment, promotion, compensation or performance evaluation data of any public 

employee…; (d) Consideration of specific applications of probation, extended supervision or parole, 

or considering strategy for crime detection or prevention; (e) Deliberation or negotiation of the 

purchasing of public properties, the investing of public funds, or conducting other specified public 

business, whenever competitive or bargaining reasons require a closed session; (ee) Deliberation by 

the council on unemployment insurance in a meeting at which all employer members of the council or 

all employee members of the council are excluded; (eg) Deliberation by the council on worker’s 

compensation in a meeting at which all employer members of the council or all employee members of 

the council are excluded; (em) Deliberation of  the location of a burial site if discussion of the 

location in public would be likely to result in disturbance of the burial site; (f) Consideration of 

financial, medical, social or personal histories or disciplinary data of specific persons…which, if 

discussed in public, would be likely to have a substantial adverse effect upon the reputation of any 

person referred to; (g) Conferring with legal counsel for the governmental body who is rendering oral 

or written advice concerning strategy to be adopted by the body with respect to litigation in which it 

is or is likely to become involved; (h) Consideration of requests for confidential written advice…; or 

(i) Consideration of any and all matters related to acts by businesses… which, if discussed in public, 

could adversely affect the business, its employees or former employees. Notice of the meeting should 

contain specific reference to the paragraph under which the closed session is proposed, and a motion 

to move into closed session should include a roll call vote of the Commissioners present and voting. 

A meeting may reconvene into open session, if so noticed, or adjourn out of closed session. Records 

of decisions taken in closed session must be maintained, and any decision ultimately reported to an 

open meeting of the Board. At least 24 hours notice of the meeting and proposed closed session is 

required to be posted (see Ch 985, Stats.). 

 

ANNUAL MEETING/VOTING: If you have multiple owners recorded on a property deed, how many 

votes are allowed? For example, John and Jayne Doe jointly own a property—they have two votes [one 

vote each]. If John, Jim, Jayne and Jackie Doe jointly own a property, how many votes do they have? 

 

In the example given, all four persons would be considered property owners for the purpose of voting 

at an annual or special meeting of the District (§33.01(9)(ar)2., Stats.). 

 

SPECIAL MEETINGS: If a special meeting “cannot reconsider a matter…”, when and how do you 

reconsider these matters? 

 

Such matters could be reconsidered or considered further at the annual meeting of the District 

(§33.(4)(b), Stats.). 
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SPECIAL CHARGES/TAX LEVY: At the annual meeting you can change the manner of collection; i.e., 

levy versus special charges without stating that on the agenda. 

 

TRUSTS: Where multiple parcels held in trust(s) have one [the same] person as the trustee for each trust, 

can that trustee vote each trust? 

 

TRUSTS: John and Mary P have established a trust for their property. Can John vote as the trust 

representative AND Mary vote as a registered voter resident in the district? 

 

If both persons are resident within the District (i.e., if their primary residence or voting address is 

within the District), then both individuals could vote as “electors” (§6.02, Stats.). Alternatively, if the 

trustee appoints John as the representative of the trust, then John could vote in that capacity 

(§33.01(9)(ar)3., Stats.). In any case, each person would have no more than one vote. 

 

VOTING: We give numbered paddles to each person who can vote. That way the secretary can know who 

said or made a motion on particular issues—good or bad idea? 

 

For votes that can be taken by voice vote, this approach has merit, in that only persons in attendance 

at the annual or special meeting of the District would have the paddles. It should be noted, however, 

that the election of commissioners must be “by secret ballot” (§33.30(3)(a), Stats.). 

 

DAMS: Why are dams considered to be difficult to budget or manage? 

 

Permits are required to own or operate a dam, under §31.04, Stats. Owners or operators of dams must 

show proof of their ability to maintain the dams pursuant to §31.14, Stats. Municipal entities such as 

lake districts are presumed to have this ability. 

 

MEETING MANAGEMENT: I believe the first point of the agenda is to decide how much time [is to be 

allocated to each topic on the agenda]. If time is up, permission must be given to extend the time or 

reschedule [the topic] for another time. Yes or no? (I hate long meetings!) 

 

This would seem to be good practice, provided that this decision is not intended to cut short 

legitimate discussion of an item on the agenda or delay a decision on an agendized action. Such a 

time limit would be at the discretion of the chairperson (§33.29(3)(a), Stats.). 

 

MEETING MANAGEMENT: What if you aren’t going to be at a district meeting, can you answer a 

question on e-mail? 

 

As previously noted, the key issue in using electronic mail is avoiding “discussion” of issues under 

consideration by the Board. One-way communications would be acceptable, provided that any 

information distributed also be available to any members of the public requesting copies of such 

information; the same information should be formally entered into the record at the meeting. 

 

COMMUNICATION: What’s best, letters, radio? 

 

Meeting notices must be written (e.g., for the annual meeting pursuant to §33.30(2)(a), for special 

meetings pursuant to §33.305(2), or for commission meetings pursuant to §985.02, Stats.). Other 

communications, such as newsletters and informational items for general broadcast, can be distributed 



-4- 

 

 

in any manner deemed appropriate by the board of commissioners. If you want to reach all of the 

property owners, a mailing might be the best approach. If you want to generally inform the 

community, then radio or television (or a website or even a billboard) might be the best approach. 

 

E-MAIL: I think you may have “scared” district commissioners about emails: for example, many district 

chairpersons may want to send out an email to all commissioners with a “proposed” agenda and ask for 

additional items, or I can send an email to the treasurer and ask for an update on a budget item and expect 

him/her to respond! i.e., informational questions can be emailed and responded. 

 

The key issue in using electronic mail is avoiding “discussion” of issues under consideration by the 

Board. Any information distributed by electronic means also should be made available to any 

members of the public requesting copies of such information, and the same information should be 

formally entered into the record at the meeting. It is easy to slip into a “discussion” via electronic 

mail. Hence, our recommendation would be to avoid the use of this medium as a communication 

mechanism. However, we do recognize that it is a common communications medium in today’s 

society—polling commissioners for agenda items ideally should be done at the previous meeting of 

the district. In any event, posting of the agenda for a commission meeting is required pursuant to 

§985.02, Stats., and control of fiscal matters is a responsibility of the Board pursuant to §33.29(2), 

Stats. 

 

 

*   *   * 
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