

White-Cedar Management Workshop Agenda

Wednesday, June 7, 2023 | 9:00 a.m. – 4:30 p.m. | Riverview Town Hall, Mountain, WI

9:00-9:10	Welcome and Overview (10 min)
9:10-9:30	The Cedar Club: A practitioner-focused research collaboration—Charles Tardif, Maibec (20 min)
9:30-10:10	Cedar ecology and management in mixed-species stands—Jean-Claude Ruel, Laval University (40 min)
10:10-10:20	Break (10 min)
10:20-11:00	Cedar ecology, management, and operations in lowlands—Laura Kenefic, U.S. Forest Service (40 min)
11:00-11:15	MICEDAR: Outcomes of historical cedar treatments informing Silviculture in Michigan – Victoria Hunter, Michigan Tech (15 min)
11:15-11:45	Managing cedar with white-tailed deer in mind—Olivier Villemaire-Cote, Laval University (30 min)
11:45-12:30	Lunch, plus a bonus lunch-time presentation!
	o Cedar utilization for shingles and mulch—Charles Tardif (10 min)
12:30-1:00	Travel to field sites
1:00-2:45	Stop 1 – Old 64 – Thinning
	 Partial harvesting, cedar regeneration, and response to release—Jean-Claude Ruel, Laura Kenefic, and Olivier Villemaire-Cote
2:45-4:15	Stop 2 – Butler Rock Rd. – Strip shelterwood
	 Silvicultural alternatives and operations—Laura Kenefic and Jean-Claude Ruel Cedar management, deer habitat, and browsing—Olivier Villemaire-Cote and Victoria Hunter
4:15-4:30	Wrap-up and discussion